AZ ÉTKEZÉS ÖRÖME
EBÉD-HÁZHOZSZÁLLÍTÁS
15. hét  |  2020. április 10.
REGISZTRÁCIÓ
|
BELÉPÉS
FALATAIM
Vegánfalat
Vegánfalat - 16. heti ételajánló
16. hét kedd - E4

Provence-i cukkiniragu, barnarizs

Kedvelem, ha a mesterszakács időnként átlépi a határokat, úgy értem, az országhatárokat. A francia konyha ízeit idéző provance-i fűszerezéssel készülő cukkíniragu könnyen emészthető, hangulatos-merengős vegán ebéd, a barnarizs pedig igazán táplálóvá teszi, egyben élelmi rostokkal is gazdagítja. Kóstoljunk bele egy kicsit a regionális francia gasztronómiába, jó étvágyat kívánok hozzá!

16. hét szerda - E4

Vegán rakott káposzta gabonacsemegével, tofutejföllel

Nem tudok más képet használni – és azt hiszem, nem is szeretnék – mint a gasztronómiai utazás. Egyszerűen élmény! Kifejezetten húsos jellegű ételt kínálunk, hús és tejföl nélkül, úgy, hogy ízében szinte megegyezik az eredetivel. A titok ismét az elkészítésben rejlik, emellett az alkotókban. Őszintén szólva azt gondolom, ezt a főzéstudományt nem lehet tanulni: ezzel születni kell. Mesterszakácsunk ismét remekelt, amikor kidolgozta a receptúrát és kikísérletezte a végső ízeket a gyakorlatban. Ez az étel nagyszerű és izgalmas találkozása a különböző növényi nyersanyagoknak – mint a savanyú káposzta, rizs, hagyma és a gabonakolbász –, de nem maradhat ki a lecsóalap és a növényi tejszín sem – mindez művészi hozzáértéssel megkomponálva. Itt a lehetőség a kipróbálásra! Jó étvágyat kívánok hozzá!

16. hét csütörtök - E4

Grill zöldséges teljes kiőrlésű durum tésztasaláta pirított magokkal

Szeretnék bemutatni egy változatos tésztás egytálételt. A séf úgy döntött, ezt sem készíti átlagosra. A tésztáról úgy tartják, nem laktat, ám hízlal. Nos, a grillzöldségek és a pirított magvak miatt ez most nem igazolódik. És ez még nem minden! A durumtészta könnyebben emészthető, mint a tojásos tészták, ugyanakkor a vércukorszintet lassabban emeli. Mesterszakácsunk konyhatechnikai praktikái szavatolják, hogy nemcsak ízletes, hanem különleges élményben lesz része, ha a szerdai Okosfalat fogást választja! Próbálja ki!

16. hét péntek - E4

Zöldséges bulgur rizottó növényi sajttal

Egy ízletes és változatos egytálétel, kissé megbolondítva. Nem jó az egyhangúság, és ezt a séf tudja a legjobban. Az ajánlatom ízében teljes, és bár húsmentes, semmilyen hiányérzetünk nincs utána. Miután megettük, csak ülünk és azon gondolkodunk, milyen sokféle íze is volt ennek a kellemes ételnek. Erről nemcsak a gazdag, vitamindús zöldségek, hanem a rostokban bővelkedő bulgur is gondoskodik. Figyeljünk az alapos rágásra, a bulgurt lehetőség szerint ne úgy együk, mintha fehér rizst ennénk. Felszívódása elhúzódóbb, laktató, tápláló étel. Válasszunk hozzá salátát is! Jó étvágyat kívánok!

Kövesse a Vegánfalat híreit a Facebook-on is, amelyet itt tekinthet meg!

2020.04.09.
Vegánfalat - 15. heti ételajánló
15. hét hétfő - E4

Cukkinis sárgarépafasírt wok zöldséggel, kuszkusszal

Különleges ebédet költhet el, aki a szerdai Okosfalatot választja! A cukkínit nemcsak rántani lehet, hanem fasírtban is kiváló és egészséges alapanyag. Kiemelten védi a nyelőcsövet, gyomrot és a beleket, nyálkaanyagai révén. A wokzöldség lényege a kissé megpuhított, de még „nyersen" is hagyott jelleg, így jól emészthető, ugyanakkor megőrizhetők a vitaminok is a zöldségekben. Próbálja ki és érezze a zöldségek ízvilágát!

15. hét kedd - E4

Gabonacsemegés chilis bab

Felidézzük a régi, tradicionális chilis bab ízvilágát, ám ezt is - szokásunk szerint - reform-köntösbe öltöztetve. Következetesen növényi alapanyagokból gazdálkodunk, így a füstölt ízvilág mögött gabonakolbász rejlik, garantált tehát a koleszterinmentesség és a könnyebb emészthetőség is. A babfélék igen hasznos ásványi anyag és fehérjeforrásaink, a felszívódást a chili emésztést serkentő hatása emeli, és nem felejtkezünk el megemlíteni a paradicsom likopintartalmát, sem, amely antioxidáns tulajdonságú. Az íz élvezete mellett fontos az alapos rágás, és az sem baj, ha bekészítünk mellé egy szelet teljes őrlésű pirítóst a házi konyhánkból. Jóízű falatozást kívánunk!

15. hét szerda - E4

Vegán milánói makaróni

Senkinek sem kell bemutatni a milánói makarónit, bár a vegán milánói bizonyára kíváncsivá tehet bennünket. Mivel a fűszerezés adja a sava-borsát, emellett a növényi alapú sajtok is kiváló ízvilágot képviselnek, így a vegán makaróni izgalmas nosztalgia hangulatot hozhat a hétköznapunkba. Könnyen emészthető, ízletes, tápláló fogás, érdemes kipróbálni.

15. hét csütörtök - E4

Gombás, paradicsomos csicseriborsó ragu, bulgur

Gyakrabban kellene használnunk a csicserit. Különleges ízű és értékű élelmiszerünk, igazi húspótló a szakma szerint. Nemcsak feltétek készíthetők belőle (pl. falafel), hanem ragu is. Gombával, hagymával, paradicsommal fenséges, kívánatos ételt kaphatunk, mindez a rostban gazdag zsenge „török rizzsel”, bulgurral tálalva. Érdemes kipróbálni e csicseris-gombás fogást, mert más gombás ételekhez képest eltérő fűszerezést, ízvilágot jelenít meg. Laktató, kiadós ebédnek számít. Jó étvágyat hozzá!

Kövesse a Vegánfalat híreit a Facebook-on is, amelyet itt tekinthet meg!

2020.04.03.
Vegánfalat - 14. heti ételajánló
14. hét hétfő - E4

Falafel golyók, zelleres kuszkusz, paradicsomszósz

Úgy gondolom, keddre felvettük az üzemi hőmérsékletet a munkahelyen, így érkezhetnek az újabb meglepetések. A falafel név önmagáért beszél: a csicseriborsó és a római kömény izgalmas házassága, amely kíméletes sütéssel igen jó fehérje- és ásványianyag-forrássá válik. Nem igényel köretet, a keményítő csak megzavarná a kulináris élvezeteket. A séf mást gondolt ki konyhai „műtermében”: angol zelleres paradicsomszószt. Nos erre a különleges párosításra mondják, hogy egyedi ízélmény. Ha csak egy kicsit elképzeljük ezeket az ízeket együtt, azt gondolom, ki fogjuk próbálni!

14. hét kedd - E4

Zöldborsós gombapörkölt zablisztes nokedlivel

Első olvasásra egy teljesen hagyományos ételre gondolunk, különösebb izgalmak nélkül. Nos, az Okosfalat ételsor esetében nem hisz a mesterszakács a megszokásban. Kilép a hagyományos ízvilágból, és még egy egyszerűnek látszó „nokedli pörkölttel” típusú ételbe is képes csipetnyi titkot rejteni. A zöldborsó és a gomba fehérjéi hatékonyan kiegészítik egymást. A nokedlit a zabpehelyliszt könnyebben emészthetőbbé és lassabban felszívódóvá teszi. Ha úgy gondolja, megkóstolja e régi-új ételt, ne habozzon! Próbálja ki, nem fogja megbánni!

14. hét szerda - E4

Vegán zöldséges ragu szójafasírttal

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a napi zöldségfogyasztás mennyire fontos. A zöldségféléket nemcsak köretként, hanem raguként is tálalhatjuk, megfelelő fűszerezés mellett, így ízletes, tartalmas és tápláló lesz. A szójafasírttal párosított zöldséges ragu kitűnő alternatíva, ha egy nem túl magas szénhidráttartalmú, fehérjében és nyomelemekben gazdagabb fogásra vágyunk. Jó étvágyat hozzá!

14. hét csütörtök - E4

Vegán rakott karfiol gabonacsemegével

Egy fantasztikusan összerakott Rakott. Szerintem a séf már megint nem aludt éjjel, csak gondolkodott: hogyan tehetné jobbá ezt az ételt, hús-, zsír-, tej- és tojásmentesen. Talán azt hinnénk, ez lehetetlen. De hogy mennyire nem az, ez az egytálétel bizonyítja! Az elkészítés módja, a füstölt gabonakolbász és a kis „belerejtett növényi titkok” együttesen hozzák létre az ízkavalkádot. Van, amivel születni kell: a főzés mestersége is ilyen. Kóstolja meg, és hinni fog nekem!

14. hét péntek - E4

Brokkolifejek pirított mandulával, hajdinás karottakrém

Egy hamisítatlan vegán főétel, amelyben a zöldségfélék, a hajdina - mint az új generációs reformtáplálkozás egyik zászlóvivője - és a mandula találkozik, egy izgalmas ízvilág kíséretében. Lassan felszívódó szénhidrátokat biztosít, emellett élelmi rostokkal és ásványi anyagokkal is ellát, a zöldségek értékes színanyagai mellett. Könnyen emészthető, ám laktató főfogás, érdemes kipróbálni!

Kövesse a Vegánfalat híreit a Facebook-on is, amelyet itt tekinthet meg!

2020.03.27.
Vegánfalat - 13. heti ételajánló
13. hét hétfő - E4

Gombás, almás, zöldséges vegán ragu, petrezselymes burgonya

A gomba a vegán konyha egyik fontos kelléke, fehérjetartalmánál, és ízvilágánál, változatos elkészíthetőségénél fogva. A zöldségekkel készült ragukhoz adva, megfelelő fűszerezés mellett kitűnő, ízletes ebéd készíthető, az alma aromája pedig különlegessé teszi. Mi más is kerülhetne mellé, mint petrezselymes burgonya. Jó étvágyat kívánunk hozzá!.

13. hét kedd - E4

Borsodi paradicsomos töltött káposzta (édeskáposzta, gabonacsemege)

Ez az étel nagyszerű házasítása a paradicsomnak és a töltött káposzta-ízvilágnak. Eleinte az ember szkeptikus lehet, nemcsak egy egyszerű paradicsomos káposztáról van-e szó, más elnevezéssel. Nos, távolról sem. A séf nem a szavakkal játszik, hanem a nyersanyagokkal, a fűszerekkel – mindezt fantáziadúsan rendezi harmóniába. Nagymamáink főztjének ízét idézheti fel bennünk e keddi gasztronómiai alkotás. Nem érdemes kihagyni!

13. hét szerda - E4

Sárgaborsó-főzelék, grillezett zöldfűszeres zabhús

Egy pofon egyszerű főzelék különlegesen ízesített gabonafeltéttel. Édesanyám után a Jófalatnál eszem a legfinomabb sárgaborsó-főzeléket. A grillezett, zöldfűszeres zabhús igazi specialitás, hiszen a Séffel heteket-hónapokat töltöttünk kizárólag zabalapú termékek fejlesztésével a kísérleti konyhánkban. A zab „lassú szénhidrát”, hasonlóan a sárgaborsóhoz, így ez az ebéd is laktató, energiaadó fogásnak számít. Fehérje- és ásványianyag-tartalma is jelentős, ezen felül B-vitaminokat hordoz.

13. hét csütörtök - E4

Bazsalikomos, zöldséges gomba rizottó, paradicsom szeletekkel, növényi sajttal

Hát, kérem szépen, ez egyfajta csúcspont a héten. Ezzel nem szeretném degradálni a hét többi napját, de valahogy mégis aposztrofálni szeretném azt a tényt, hogy a séf ismét megugrotta a magas lécet, és a léc még csak nem is rezeg. A gombarizottó önmagában is egy fenséges, laktató egytálétel, mely teljességet hagy maga után. De ez egy Okosfalat reformételnél ma már kevésnek bizonyul. Az egyéb ízletes zöldségek és a bazsalikom egyszerűen megbolondítja e fogást, melyet a paradicsomszeletek frissessége és likopinja egészít ki. Ezután azt hinnénk, nincs több meglepetés, de tévedtünk. A határtalan fantázia ugyanis belép a séf csodakonyhájába és hirtelen vegán, azaz tisztán növényi eredetű „sajt” kerül a pompás egytálételre. Azt hiszem, így válik ez az étel igazán különlegessé. Mindezek után, tartok tőle, hiányérzete lesz, ha nem kóstolja meg ezt a reform-egytálételt!

13. hét péntek - E4

Vegán töltött paprika, főtt burgonya

A töltött paprika ismert és sokak által kedvelt étel, amit szintén nagyszerűen el lehet készíteni darált hús és tojás nélkül. Ha adott egy mesterszakács és egy jó receptúra, lehetőségeink határtalanok. A paradicsom likopintartalma főzést követően is aktív antioxidánsként szolgál a szervezetben. Ízvilága harmonikus, emellett értékes fehérjéket, ásványi anyagokat, élelmi rostokat hordozó étel. Érdemes kipróbálni!

Kövesse a Vegánfalat híreit a Facebook-on is, amelyet itt tekinthet meg!

2020.03.20.
Vegánfalat - 12. heti ételajánló
12. hét hétfő - E4

Vegán rakott burgonya gabonakolbásszal, tofutejföllel

Egy hagyományos burgonyás étel, mégpedig füstölt kolbász ízvilággal, de hús nélkül. A Falatozók egyik nagy kedvence. Ezt is kicsit megbolondította a séf, de hiszen ezen nem csodálkozhatunk. Semmit nem szeret átlagosan készíteni. Kóstolja meg ezt a különlegességet!

12. hét kedd - E4

Vegán penne gombával, füstölt tofuval, paradicsommal, növényi sajttal

Nos, szeretnénk egy olyan vegán ételt prezentálni Önnek, amely fehérjéket is bőven tartalmaz. A gomba és a tofu paradicsommal kifejezetten jól emészthető, és ízviláguk is összecseng. Laktató, rostokban és likopinban gazdag, kellemes ízeket felvonultató étel. Szénhidráttartalma viszonylag alacsony. Próbálja ki és érezze a füstölt tofu és a gomba ízkavalkádját!

12. hét szerda - E4

Vegán székelykáposzta

A székelykáposzta tradicionális ízvilága szinte mindenkit elvarázsol. A vegán konyha - mint sok más esetben is - igen élethűen képes megalkotni ezt az ízvilágot, és a hús- és zsírmentesség semmilyen hátránnyal nem jár a gasztronómiai élmének tekintetében. Előny ugyanakkor a koleszterinmentesség és a 100% növényi jelleg, amely a hangulatos ízharmóniát élettanilag még előnyösebbé teszi. A káposztafélék régtől fogva a belső nyálkahártya- és immunvédelem bástyái, emellett - óvatos kenyérhasználat mellett - kitűnő vércukorszint-beállítók és teltségérzést fokozók.

12. hét csütörtök - E4

Gombás chilis bab

Van néhány slágerétel kis hazánkban, ami általánosan keresett, az egyik ilyen a chilis bab. Nem maradhat tehát ki a vegán fogások közül sem. Persze ismét bátor a tisztelt Mesterszakácsunk, mert egy hagyományos ízvilágot próbál „vegánosítani”, és most sem okoz csalódást. Sőt: érdemes megkóstolni, mit alkotott. Ne felejtsük el, hogy a babfélék – ha nem is gyakran – fontosak az étrendben, mert belső nyomást hoznak létre a béltraktusban, ami előnyös tisztító funkcióval bír, emellett fehérjéket és prebiotikus (bélflóra tápláló) hatóanyagokat is hordoznak. Sokféle vegán ételt ettem már, de ennek is művészete van. Sajnos nem árulta el a séfem a titkokat. Nos, nem baj, az étkezés öröme a miénk marad, kívánok hozzá jó étvágyat!

12. hét péntek - E4

Brokkolis tésztasaláta grillezett tofuval

A tofu értékes fehérjeforrás, amely jól fűszerezve és grillezve izgalmas "húshelyettesítőnek" számít a vegán konyhában. A tésztafélék a gyorsabb energiapótlás eszközei, és igen előnyösek zöldségfélékkel kiegészítve, akár salátaként, hidegen tálalva. Sok esetben a tésztaféléket nem rágjuk meg alaposan, de a brokkolirózsák révén alaposabb rágást érünk el. Akár otthon is könnyen és gyorsan elkészíthető étel, amely magunkkal vihető. Természetesen durumtésztával készül, amely a normál tésztákhoz képest lassabb, elhúzódóbb vércukorszint-emelkedést jelentenek.

Kövesse a Vegánfalat híreit a Facebook-on is, amelyet itt tekinthet meg!

2020.03.13.
Vegánfalat - 11. heti ételajánló
11. hét hétfő - E4

Borsópörkölt zabpelyhes galuskával

Az egyik nagy kedvenc, bár látszatra egy egyszerű fogásnak tűnik. Az igazi zöldborsópörkölt szinte művészet, a hagyma és borsó egyfajta házassága, ízletes fűszerek kíséretében. Értékes fehérjéket és nyomelemeket hordoz, egyben könnyebben emészthető a száraz hüvelyesekhez képest. A zabpehely testességet, élelmi rostokat és vitaminokat, nyomelemeket ad a körethez, így értékesebbé válik, mint egy átlagos galuska. Igen, ez az étel nem átlagos!

11. hét kedd – E4

Gombafasírt, friss bazsalikomos zöldséges szószban, pirított burgonya

Ismét egy meglepő konstelláció. Magam sem hittem volna, hogy ilyen ízvilágú zöldséges szósz készíthető. De a séf elhitte, sőt meg is alkotta. Elismerés a mesterszakácsnak! A gombafasírt (amely tojás nélkül készül!) és a zöldségszósz kitűnő harmóniában van egymással. A pirított burgonya pedig egyenesen tökéletessé teszi, és semmilyen hiányérzet nem marad. Ismét egy egészséges, tápláló is egyedi ízkavalkád. Kóstolja meg!

11. hét szerda - E4

Magyaros, fűszeres zabhús paradicsomszósszal, pirított sárgarépás, káposztás, cukkinis bulgurral

A vegán étkezési kultúra sem kell mellőzze a magyaros ízvilágot, sőt pont ez az egyik sarkalatos pont: a növényi alapanyagokból is igen széles ízvilág kihozható a sütés, fűszerezés és illóanyagokban gazdag zöldségek révén, nem is beszélve a színvilágról. A paradicsom, a sárgarépa, a káposzta és a cukkíni antioxidánsokat adnak a fogáshoz, a magyaros, fűszeres zabhús pedig laktató feltétet jelent. A bulgur lassabban felszívódó szénhidrátforrás, amellyel e nagyszerű étel kerek egésszé válik.

11. hét csütörtök - E4

Sült céklás csicseriborsó ragu friss bazsalikommal

Ritkán fogyasztunk céklát, pedig az egyik legjobb antioxidáns növényünk. Sütve is megtartják értéküket a benne lévő színanyagok. A bazsalikom étvágyfokozó, emésztésjavító fűszernövényünk, míg fehérjeforrásnak csicseriborsót választottunk, amelyet raguként ajánlunk. Értékes, könnyen emészthető, mégis laktató fogás, sok nyomelemmel. Próbáljuk ki e különlegességet!

11. hét péntek – E4

Tofu vadas, színes durum penne

Hagyományos ízvilág, növényi alapanyagokból? Ez a tofu vadas. Maga a sárgarépaszósz és a fűszeres lében pácolt tofu egyből megnyerik tetszésünket, a színes és szemrevaló reform-penne pedig jól illik mindehhez. A búzahúsnak heti egy alkalommal meglehet a helye az étrendünkben, más alkalommal a gluténfehérjét kihagyhatjuk az étkezésből, ha úgy gondoljuk. Ez a nap azonban az ínyencek napja, próbálja ki vegán vadasunkat!

Kövesse a Vegánfalat híreit a Facebook-on is, amelyet itt tekinthet meg!

2020.03.05.
Névváltozás az 5. héttől (január 27.) az E4 sorban!
Vegánfalat néven futnak tovább a korábbi Okosfalat fogások, amelyek nagy sikert arattak az elmúlt években.
Sokan kipróbálták és rendelik a 100%-ban növényi alapú ételeket, amelyek Bio Gabi receptúrái, valamint a Jófalat mesterszakácsának és dietetikusának kreatív szakmai ötletei révén álltak össze.
A megújult Vegánfalat név mögött most új receptúrákat, kibővült palettát találhatunk.
A legkedveltebb és legkeresettebb alapanyagokat, vegán fogásokat gyakrabban és változatos módon igazítottuk a hazai ízvilághoz.
Ha teheted, tarts egy-egy vegán napot, keresd és ízleld meg a Vegánfalat ételeket!"


Tóth Gábor,
élelmiszertudományi szakértő, fejlesztőmérnök

Névváltozás az 5. héttől (január 27.) az E4 sorban!

Kövesse a Vegánfalat híreit a Facebook-on is, amelyet itt tekinthet meg!

2020.01.13.
Kérdőívek eredménye a tányéron - Köszönet!
Köszönjük a visszajelzéseket az Okosfalat vegán ételek terén!

Mindig izgalmas egy új ételsort kifejleszteni, főleg, ha az eltérő módon készül, mint a hagyományos ételek, pontosabban tisztán növényi alapanyagokból.
Persze egy kicsi rizikót is vállalunk: lesz-e rá érdeklődés, vajon hogy fog sikerülni, ízletes lesz-e, hogy viselkedik a hűtés és tárolás során stb.
A kérdéseinkre választ kaptunk az elmúlt hónapokban: az érdeklődés növekszik a vegán ételek iránt, és ez külön öröm!

Hetente több száz ételt elkészíteni nem könnyű, és ez más technológiát igényel, mint az otthoni két- vagy négyszemélyes főzés. Ráadásul biztosítani kell az állati termékektől mentes környezetet, a személyzet megfelelő oktatását e téren, és az új nyersanyagokkal való „bánásmódot”, ízesítésüket, konyhatechnikájukat, a mesterszakács vezetésével.

Mindezeket azért írom le őszintén a kedves Falatozóknak, mert szívesen vesszük az építő kritikákat, meglátásokat, illetve ha ízlett egy vegán étel, akkor a megerősítő soroknak is örülünk! Sokat jelentenek a visszajelzések!

A nemrég beérkezett fogyasztói kérdőívek válaszait is beépítjük a további fejlesztésekbe.

Köszönjük segítségüket!

Üdvözlettel:
Tóth Gábor
élelmiszer- és táplálkozástudományi szakértő

2016.10.12.
II. rész
Az Okosfalat vegán ételsorok nem egy ember vagy egy csapat tudását igazolta (bár kedvenc Séfem bizony odatette magát), hanem végső soron a reformétkezéssel kapcsolatos tudományos eredményeket. Ma már a szakma is jegyzi, hogy a növényi alapú étrend lehet energiadús, teljes értékű (komplettált), tápanyagban gazdag, sőt erénye a rostok bősége is.

Mindenki maga dönti el, hogyan étkezik, ahogyan – sajnos – mindenki maga is viseli ennek következményeit, ha a szokásai nem jók. Az étkezés az ember egyik komoly szabadsági foka: aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket!

Az Okosfalat ételek lehetőséget adnak arra, hogy hetente 1-1 alkalommal kipróbáljuk az állati termékektől mentes étkezést. Látni, érezni fogjuk tápláló jellegét, az elfogyasztást követő órákban nem leszünk éhesek. Ugyanakkor a bonyolult szerkezetű fehérjék kiiktatása, valamint a rostok révén könnyebb emésztést, komfortérzést idéznek elő. Egyedül azoknál fordulhat elő időnként némi diszkomfort (pl. puffadás), akik érzékenyebbek a K-betűs ételekre vagy a rostokra, de ezekhez is hozzá lehet szokni. A növényi étkezéshez mind a gyomor, mind a bélrendszer pár hét alatt jól alkalmazkodik, a bélkacsok és bélflóra is igazodik az új helyzethez.

Kívánom, hogy megtapasztalhassuk a vegán étkezés előnyeit is a hét 1-1 napján!


Üdvözlettel:
Tóth Gábor
élelmiszer- és táplálkozástudományi szakértő

2016.10.06.
I. rész
Tisztán növényi alapú, azaz vegán ebédhez jutni egy munkahelyen a mai Budapesten bizony, nem is olyan egyszerű.

Emlékszem, amikor elindítottuk az Okosfalat fejlesztéseit, sokat gondolkodtam azon, kik is fogják keresni. Ma már megerősítettek abban: sokan – és nem csak vegánok vagy vegetáriánusok.

Vannak, akik nem hisznek abban, hogy lehet hús, tej, sajt, joghurt és tojás nélkül ízletes és tápláló ételeket készíteni. Mégis hiszem, hogy lehet, sőt visszatekintve az elmúlt hónapokra: sikerült.

A fejlesztések során, éppen a vegán étkezéssel kapcsolatos „vélt aggodalmak” miatt, nem volt cél a kisebb adagok kialakítása (zóna), sem az alacsony kalóriatartalom (célzott fogyókúra). Nem „salátabárt” szerettünk volna alkotni, sem olyan főzeléket, amiről csak leemeltük a húsfeltétet, hanem ennél sokkal-sokkal többet.
A legelső cél az volt: bizonyítani, hogy a vegán étel is „étel”, sőt: igen tápláló, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, növényi színanyagokban gazdag lehet.
A visszajelzések sok esetben azt mutatták, hogy az adagokat egyszerre alig vagy nem is igazán lehet elfogyasztani. Erre számítottunk, és nem is baj, mert ennek is üzenetértéke volt: szeretnénk „többet” adni, nem csak különlegeset.

Nyilván elsősorban nem azoknak a kedves Falatozóknak szántuk, akik erőteljes fogyókúrát folytatnak, hanem azoknak, akik helyt kell álljanak munkahelyükön, „égetik a kalóriát”, és szükségük van tápanyagokra. Hozzá kell tennem, hogy egy kiadós, tápláló ebéd akár a stabil súlycsökkentő diéta része is lehet, amennyiben délután 30-60 perces mozgást iktatunk be (legalább 500 kcal elégetése), és a vacsora igen sovány, vagy egy helyettesítő, alacsony kalóriatartalmú (max. 200-300 kcal bevitele) rostos turmix, esetleg nyers saláta.

Folytatjuk...
2016.09.29.
Főzésben otthon vagyunk! | Kulcsszavaink: ételrendelés, étel házhozszállítás, étel, ebéd, házhozszállítás, ebéd házhozszállítás, ételszállítás, ételrendelés budapest, ételfutár, étel házhozszállítás budapest, étel rendelés, ebédrendelés, fogyókúra, fogyókúrás étel, menü rendelés, ételfutár budapest, ebéd házhozszállítás budapest, házhozszállítás budapest, szép kártya elfogadás, erzsébet utalvány elfogadás
Falataim
(0 falat)
RENDELÉS FOLYTATÁSA
Elrejtés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk olvasóinknak. További információ
Rendben